Perník z celozrnné žitné mouky:
09.03.2014 00:00
- 2 celá vejce
- 25dkg krystal. cukru
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 litru teplého mléka
- 2 polévkové lžíce medu
- 30dkg hladké celozrnné žitné mouky
- 1 čajová lžička sody
- 1 sklenka oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do perníku
- nasekané ořechy
- rozinky
Suché ingredience promícháme a přidáme zbývající suroviny. Vypracujeme hladké, ale docela řídké těsto, nebojte se, je to v pořádku.
Pečeme na si 30min. na cca 180°C. Zkoušíme špejlí zda je již upečený. Můžeme jej potřít nutelou nebo domácí švestkovou nutelou.
Do těsta můžeme přidat několik lžic povidlí nebo marmeládu dle chuti.
Perník je krásně nadýchaný a výborný.