Tradiční židovský jablečný dort

10.01.2016 11:53
  • 5 jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 5 lžic cukru
Jablka oloupeme, rozkrojíme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do mísy, přidáme skořici a cukr. Vše promícháme a necháme odstát.

V jiné míse si připravíme suché přísady:

  • 1,5 šálku cukru
  • 1,5 šálku celozrnné pšeničné mouky  (nebo směs pšeničné, špaldové, ječné mouky)
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kypřícího prášku (2 prášky do pečiva)

Vše smícháme.

V další míce si smícháme mokré přísady:

  • 1 šálek oleje
  • 1/4 šálku jablečného nebo pomerančového džusu (může být i rozmixované jablko)
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vanilkovéh extraktu ( 2 vanilkové cukry)
Přísady vyšleháme, pak přidáme suché přísady a znovu šleháme, vznikne tužší těsto.
Dáme předehřát troubu na 180°C.
Polovinu jablek dáme na dno vymazané dortové nebo bábovkové formy, posypeme nasekanými vlaškými ořechy, zalijeme polovinou těsta, opět dáme jablka, ořechy a těsto. Ve videu je to naopak, ale pak jsou jablka, která jsou nahoře hodně upečená.
Vložíme do trouby a pečeme 1,5hod. 15min před koncem překontrolujeme spejlí zda již není koláč upečený, pokud na špejli bude nalepené těsto necháme ještě dopéci, dokud se těsto nepřestane lepit.

Přeji dobrou chuť.

Originální racept najdete zde:  https://www.youtube.com/watch?v=NnLTO7EhvU0