Výborný rychlý čokoládový koláč
20.11.2015 17:03
Na těsto:
- 1 šálek čokoládových sušenek rozmixovaných najemno
- 1/2 šálku najemno namletých nebo rozmixovaných ořechů
- 80-125g tuku například hery pokojové teploty
vše smícháme dohromady a rovnoměrně rozložíme do koláčové nebo dortové formy, kterou jsme si předem vymazali. Vytvarujeme vyšší okraj a zbytek těsta přimáčneme tak, aby nám vznikla pěkná forma na krém. Dáme péci na 180°C 10-15 min. Necháme úplně vychladnout a plníme čokoládovým krémem.
Na krém:
- 1 šálek šlehačky
- 1/4 kostky másla ( 62,5g )
- 180g hořké čokolády
- 180g mléčné čokolády
- špetku soli.
V malém kastrůlku přivedeme šlehačku s máslem k varu. V míse si připravíme nasekanou čokoládu, kterou osolíme špetkou soli. Čokoláda bude čokoládovější :-) . Vařící šlehačku nalijeme na čokoládu a necháme chvíli stát, potom začneme zlehka míchat až se všechna čokoláda rozpusí a vznikne nám hladký krém. Krém nalijeme do formy a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Je lépe jej nechat uležet přes noc, minimálně 8hodin.
Dalo by se použít jako vánoční cukroví, udělat malé čokoládové košíčky naplněné tímto krémem.
Originální recept najdete zde: https://www.laurainthekitchen.com/recipes/chocolate-ganache-tart/