Smetanové rizoto s květákem a brokolicí

21.10.2014 22:44

na 6-8 porcí 

  • plátek krůtích prsou cca 150g nebo kuřecích 
  • 200g hlívy ústřičné 
  • 6 stroužků česneku 
  • kousek pórku 
  • 500g rýže arborio 
  • půl květáku 
  • půl brokolice 
  • 100g sýru 
  • 200ml smetany 

Rýži v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. 

Krůtí maso, nakrájené na malé kousky, osmahneme v hrnci na olivovém oleji do zlatova, přidáme nakrájenou hlívu a lehce osmahneme. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek a osolíme. Ke směsi přisypeme rýži, na růžičky natrhaný květák a brokolici, zamícháme, dosolíme a zalijeme vařící vodou, tak aby voda byla cca 1 cm nad směsí. Lehce zamícháme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme. Po 15 min. přidáme smetanu, zamícháme a pokračujeme ve vaření. Když se všechna voda vypaří, hrnec dáme z plotny dolů, přidáme sýr, zamícháme a necháme ještě pod pokličkou cca 5 min. dojít.

Podáváme s olivami, salátem, například s Výborným Danovým salátem.

Možná Vás pokrm na fotografii úplně nenadchnul, ale věřte, zdání klame, rizoto je výborné.