Smetanové rizoto s květákem a brokolicí
na 6-8 porcí
- plátek krůtích prsou cca 150g nebo kuřecích
- 200g hlívy ústřičné
- 6 stroužků česneku
- kousek pórku
- 500g rýže arborio
- půl květáku
- půl brokolice
- 100g sýru
- 200ml smetany
Rýži v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Krůtí maso, nakrájené na malé kousky, osmahneme v hrnci na olivovém oleji do zlatova, přidáme nakrájenou hlívu a lehce osmahneme. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek a osolíme. Ke směsi přisypeme rýži, na růžičky natrhaný květák a brokolici, zamícháme, dosolíme a zalijeme vařící vodou, tak aby voda byla cca 1 cm nad směsí. Lehce zamícháme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme. Po 15 min. přidáme smetanu, zamícháme a pokračujeme ve vaření. Když se všechna voda vypaří, hrnec dáme z plotny dolů, přidáme sýr, zamícháme a necháme ještě pod pokličkou cca 5 min. dojít.
Podáváme s olivami, salátem, například s Výborným Danovým salátem.
Možná Vás pokrm na fotografii úplně nenadchnul, ale věřte, zdání klame, rizoto je výborné.