Vánoční štóla tvarohová

09.03.2014 12:37

 

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g jemně nastrouhaných mandlí
  • z 1 citrónu nastrouhaná kůra
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu, polotučného
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek
  • 20 g rozpuštěného másla na závěrečné potření
  • 5 polévkových lžic moučkového cukru na finální posypání    

V míse na zadělávání těsta promícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, špetkou soli a jemně nastrouhanými mandličkami. V jiné míse utřeme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny, přidáme vejce, tvaroh, rozinky, nasekané oříšky, kandované ovoce podle chuti a ze všech surovin vypracujeme na vále pružné nelepivé těsto, ze kterého vytvarujeme klasický tvar štóly.

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 160 °C. V horkovzdušné troubě budeme potřebovat na správné propečení cca 45 minut.

V teplé troubě necháme pár minut dojít a ihned po vytažení ještě teplou štólu polijeme rozpuštěným máslem.

Ihned na to bohatě zasypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Necháme zvolna prochladnout. Pokud ji nebudeme jíst hned, můžeme ji pár dnů uchovat zabalenou v alobalu nebo potravinové fólii. Balíme ji až tehdy, když důkladně vychladne. Tvarohová štóla je příjemně vláčná, proto má šanci si vás získat hned po prvním soustu.